A Bottle of Real cider – could it be your next choice to pair with your dinner!

Haluamme olla mukana kasvattamassa suomalaisen aidon käsityöläissiiderin asemaa osana ruoka- ja juomakulttuuria. Toiveenamme on, että suomalainen siideri voidaan tuntea arvostettuna ruokajuomana, omana juomatyyppinään, ei vain oluen vaihtoehtona ja panimotuotteiden hyllyn reunassa. 

“Siiderikulttuuri pitää Suomessa päivittää – ruoka ja käyttötarkoitus tulee saada etusijalle siidereitä valittaessa.”
Emmi Brownie / Lepola

Siiderikulttuuri on vahva osa monen Euroopan maan ruoka- ja juomakulttuuria. Siideri on osa jokapäiväistä elämää siinä missä viini ja olutkin. Näin toivoisimme olevan myös Suomessa. Siideri on helppo valinta niille, jotka arvostavat muun muassa paikallisuutta ja suomalaisuutta juomavalinnoissaan – siideri on mahdollista valmistaa täysin kotimaassamme viljellyistä ja kasvaneista raaka-aineista. Matala alkoholinen siideri on myös loistava vaihtoehto viinille pidempäänkin illanviettoon.

Lepolan käsitys siideristä

Siiderin määritelmä on meille selkeä: 100% omenamehu, mausteet ja makuaineet aidoista marjoista ja hedelmistä, ei tiivistettä, ei aromeja, ei lisättyä vettä. Siideri valmistetaan aidosta omenasta (tai Perry päärynästä), joka poimitaan ja puristetaan mehuksi. Omenan moninaiset aidot aromit säilyvät ja ovat tunnistettavissa lopputuotteessa. Siideri käytetään hiivalla, joko spontaanisti villihiivalla tai lisäämällä jalostettuja hiivoja.

Meidän ajattelumme siideristä ei sisällä tuotteita, jotka ovat pääosin valmistettu vedestä, omenamehutiivisteestä, hedelmäviinistä, aromeista, tai muista aineista, joita siideriksi kutsutut juomat usein pitävät sisällään. Tämän tuoteryhmän olemassaolo on toki ihan ymmärrettävää ja tuotteille on kysyntää. Siideriksi niitä ei kuitenkaan tulisi kutsua, vaan juomasekoituksiksi. 

Siideri on sopiva makupari yllättävän moneen tarkoitukseen

Siideri on helppo yhdistää moniin ruokiin, tässä muutama vinkki Lepolan siidereille ruoan kaveriksi!

Lepola Real on kuiva ja raikkaan hapokas omenasiideri. Real yhdistettynä perinteiseen lohikeittoon muodostaa loistavan parivaljakon. Siiderin hapot tasapainottavat keiton kermaisuutta juuri sopivasti.

Puolikuiva Lepola Medium Dry mausteisen burgerin kylkeen on “spot on” valinta. Siiderin hapokkuus toimii hyvin täyteläisen burgerin kanssa, ja pieni makeus sopii mausteisuuden vastapainoksi.

Lepola Cherry Apple Cider sopii pariksi grillatun lampaankyljyksen ja kasvisrisoton kanssa. Siiderin hapokkuus tasapainottaa lampaan täyteläistä makua sekä risoton juuston tuomaa kermaisuutta. Grillin tuoma savuisuus ja puolikuiva siideri ovat hyvä makupari, ja maut korostavat juuri sopivasti toisiaan.

Pro tip! Nauti aito siideri ilman jäitä, näin aromit tulevat parhaiten esille. Jäät laimentavat siiderin makua ja aromeja sekä tekevät siitä usein liian kylmää. 

Cheers!

P.S. Nyt on loistava aika laittaa omat siiderikokeilut tulille. Ohjeita oman siiderin tekoon löytyy täältä: https://www.aitosiideri.fi/valmistaminen/