Flavoured ciders – how are they made?

Maustetut siiderit ovat olleet alusta asti Lepolalle se juttu. Kehitämme tuotteita ympäröivän luonnon raaka-aineista ja rakastamme testailla uusia makuja. Maustettujen siidereiden maailma on lähes rajaton! Makuyhdistelmiä voi kokeilla hedelmistä marjoihin, vihanneksista yrtteihin ja mausteisiin. Uusien makujen testaus ja ideointi todella hauskaa ja innostavaa!

Voisi kuvitella, että maustettuja siidereitä tehdään, jos alkuperäinen siiderierä on jotenkin huono tai mennyt pieleen. Maustamalla voisi peittää tuotteen virheen. Me emme kuitenkaan toimi tällä tavalla vaan maustettujen siidereiden “base cider” täytyy olla hyvälaatuinen, jotta tuotteesta saadaan tasapainoinen. Toki jotain puutteita voidaan mausteilla tuotteeseen tuoda, esimerkiksi hedelmäisyyttä ja tanniinisuutta, mutta virheitä maustamisella ei voi peittää.

Mistä ideat maustettuihin siidereihin tulevat?

Lähtökohtaisesti etsimme laadukkaita ja kiinnostavia raaka-aineita, joita voisi kuvitella sopivaksi siiderin mausteeksi. Perinteisesti siiderin mausteina käytetyistä mausteista vähän erikoisempiin mausteisiin. Mausteilla tarkoitamme mitä tahansa syötäväksi kelpaavaa, jolla voi tuoda siiderin uudelle tasolle ja tehdä siitä kiinnostavan.

Lepolan tuotteet syntyvät useilla eri tavoilla

Seuraamme mitä tuotetaan maailmalla

Seuraamme aktiivisesti mitä tuotteita valmistetaan maailmalla, muun muassa Australiassa, Jenkeissä ja Briteissä. Joskus saamme sieltä suoraan jonkin idean, jonka voimme soveltaa sopivaksi Suomesta saataviin raaka-aineisiin ja meidän tuotantoomme. Esimerkkinä tästä voisi olla Honey cyser. Tätä hunajaviinin tyyppiä tuotetaan paljon maailmassa. Halusimme tehdä tästä oman versiomme omien mehiläistemme hunajasta. Ideoimme tästä tuotteen, joka on kupliva ja matalampi alkoholinen. Usein Cyserit ovat vahvempia ja viinimäisempiä. Lepolan Honey Cyser on niin sanottu Session -versio maailmalla myytävästä cyseristä. Cyser muuten tarkoittaa hunajaviiniä, joka on tehty omenamehusta ja hunajasta.

Tutkimme mitä raaka-aineita on saatavilla

Tutkimme jatkuvasti ympäristöämme, ja mitä raaka-aineita voisimme lähialueella kasvavista tai viljeltävistä kasveista käyttää tuotteissamme. Kurkulla maustettu siiderimme Cucumber Apple cider syntyi halusta käyttää jotakin raaka-ainetta ihan naapurista. Lähialueellamme viljellään paljon kurkkua, joten päätimme kokeilla. Ja se toimii! Raikas kurkku ja hedelmäinen omenasiideri luovat virkistävän makuelämyksen, jonka kaikki raaka-aineet ovat tulleet alle 60 kilometrin säteeltä Lepolasta.

Vahingon kautta

Siiderinvalmistus ei aina suju niin kuin on suunniteltu ja joskus tuotteita syntyy vähän vahingossa. Tästä esimerkkinä Hoppy-omenasiideri. Saimme todella myöhään syksyllä soiton omenanviljelijältä, jolla oli erä omenoita, jonka sovitut kaupat olivat menneet pieleen. Ostimme omenat, rakensimme jo talviteloille laitetun mehustusaseman takaisin pystyyn, puristimme omenat ja käytimme mehut siideriksi. Jätimme siiderin kypsymään ja ajattelimme, että mietimme myöhemmin mitä siitä teemme. Ns. Base cider oli tehty ja viimeistely voitaisiin tehdä myöhemmin. Alkukevään aikana emme vieläkään tienneen minkälaisen tuotteen tekisimme. Sitten iski Korona-pandemia ja hyvin suunniteltu kevät sai aivan uuden käänteen. Kaikki ravintolat hiljenivät ja koko kesän pakka laitettiin uusiksi. Meillä oli aikaa paneutua tähän extrasiiderierään ja saimme idean siiderin kuivahumaloinnista, jonka voisi tehdä tuotteelle jälkikäteen. Olimme maistelleet ja tehneet humaloituja siidereitä aikaisemmin ja päätimme tehdä oman version humaloidusta siideristä. Tuote muotoutui ideasta lopulliseksi tuotteeksi vain parissa viikossa!

Oma mieltymys ja yhteistyö

Lepolan Emmi on aina rakastanut kirsikoita, joten kirksikkasiideriä oli pakko kokeilla. Löysimme suomalaisen puutarhan Leivonmäeltä, joka viljelee suomalaisia makeita kirsikoita – Tommolan Puutarhan. Aloitimme yhteistyön heidän kanssaan ja nyt olemme tehneet jo toisen erän kirsikkasiideriä. Yhteistyö muiden pientoimijoiden kanssa on meille erityisen tärkeää!

Uudet ideat lopullisiksi tuotteiksi

Kuten kaikkien uusien tuotteiden tekemisessä testaus ja kehitys on tärkeä osa koko prosessia. Tuotekehitys ei aina ole vain erilaisten makuyhdistelmien kokeilua, vaan paljon myös prosessien parantelua ja kehittämistä. Ennen uuden tuotteen valmistuksen aloitusta pitää miettiä koko prosessi, ja se miten saadaan eri raaka-aineet toimimaan tuotannossamme. Täytyy myös mainita, että kaikki testaukset eivät läheskään aina toimi! Kaikki makuyhdistelmät eivät ole aina onnistuneita..

Siiderinteko on paljolti sitä, että löytää sen juuri oikean jutun, josta asiakkaat pitävät! Pyrimme aina tekemään sellaisia tuotteita, joita itsekin haluaisimme nauttia. Haluamme luoda tuotteita, joihin uskomme ja jotka tuovat iloa ja nautintoa muillekin ihmisille!

Cheers,

Emmi & Aaron