Mead

Todennäköisesti maailman vanhin alkoholijuoma

Miten Mead liittyy Lepolaan ja siidereihin? Meille on ollut alusta asti selvää, että haluamme tehdä tuotteita, joissa voimme käyttää monipuolisesti puhtaan luonnon antimia. Siksi valmistamme ikiaikaista Viikinkien juomaa – Meadia. Olemme todella innoissamme näistä tuotteista!!

Mitä on Mead?

Mead on hunajaviini, lyhykäisyydessään käytettyä hunajaa ja vettä. Joskus Meadiin sekoitetaan esimerkiksi marjamehua tai mausteita. Aromit syntyvät hunajasta. Mehiläiset etsivät väsymättä mettä tuhansista kukinnoista, josta syntyy hunaja jokaiseen Mead pulloon. Hunajan laadun lisäksi lopputuotteiden makuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat myös käymisprosessi ja kypsytys. Lepolan Mead-tuotteissa käytetty hunaja tulee omilta ja paikallisten mehiläistarhaajien mehiläisiltä.

Meadin valmistus pähkinänkuoressa

Prosessi alkaa mehiläisten hyvästä hoidosta. Kun hunaja on valmista ja kerätty pesistä, siihen lisätään vesi. Tätä seosta kutsutaan englanninkielisellä sanalla “must”. Tässä vaiheessa prosessia yleensä lisätään mausteet, mikäli niitä käytetään. Tämän jälkeen lisätään hiiva ja seos siirretään käymistankkeihin. Käymisprosessi kestään 2-4 viikkoa.

Käymisen jälkeen viini siirretään kypsytysastiaan. Kypsytyksen aikana tuotteeseen syntyy moniulotteisempia ominaisuuksia. Kypsytys kestää 3-6 kuukautta (tai kauemminkin), jonka jälkeen viini on valmista pullotettavaksi! Pidempi kypsytysaika tuottaa kehittyneempiä ominaisuuksia tuotteeseen. Hunajaviiniä voi säilyttää jopa 20 vuotta kellarimaisissa olosuhteissa.

Mead ja ruoka

Hunajaviinejä voi nauttia rypäleviinien tapaan. Puolikuiva hedelmäpohjainen mead sopii hyvin mausteisten ruokien, juustolautasen, pastan, kevyiden ruokien, raikkaiden salaattien tai cocktail-palojen kanssa. Makeammat hunajaviinit sopii hyvin jälkiruokajuomaksi.

Mead tyypit

Melomel: Valmistuksessa on käytetty hedelmä-/marjamehua
Pyment: Valmistuksessa on käytetty rypälemehua
Cyser: Omenamehuun tehty mead
Metheglin: Valmistuksessa on käytetty yrttejä ja/tai mausteita
Hippocras: Pyment (rypälemehu mead), jonka valmistuksessa on käytetty yrttejä ja/tai mausteita
Braggot: Hunaja-ale juoma, jonka valmistuksessa on käytetty hunajaa ja viljaa