Mead – the Ancient Drink of the Vikings

Miten Mead liittyy Lepolaan ja siidereihin? Meille on ollut alusta asti selvää, että haluamme tehdä tuotteita, joissa voimme käyttää monipuolisesti puhtaan luonnon antimia. Nyt lanseeraamme Mead valikoimamme – ikiaikaisen Viikinkien juoman. Olemme todella innoissamme tästä uudesta tuoteperheestä! 

Mead – todennäköisesti maailman vanhin alkoholijuoma

Mead on hunajaviini, lyhykäisyydessään käytettyä hunajaa ja vettä. Joskus Meadiin sekoitetaan esimerkiksi marjamehua tai mausteita. Aromit syntyvät hunajasta. Mehiläiset etsivät väsymättä mettä tuhansista kukinnoista, josta syntyy hunaja jokaiseen Mead pulloon. Hunajan laadun lisäksi lopputuotteiden makuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat myös käymisprosessi ja kypsytys. Lepolan Mead tuotteissa käytetty hunaja tulee omilta ja paikallisten mehiläistarhaajien mehiläisiltä. 

 

 

Lepolan Mead valikoima

Aloittaessamme tuotteiden kehittelyn oli kevät. Mehiläiset olivat heräämässä pitkän talven jälkeen. Puutarhan kukinta oli parhaimmillaan ja mehiläiset etsivät vimmatusti mettä Lapin soilta. Idea tuotteista oli meille selkeä! Lakka, the Finnish gold, olisi mausteena viinissämme hunajan lisäksi. Halusimme myös tehdä jotain kevyempää, kuplivaa ja raikasta nautittavaksi kesän kauniina päivinä. Tässäkin ajatuksena oli käyttää marjaa, sillä niitä Suomessa riittää ja niistä voimme olla ylpeitä. Mietimme mustikkaa, puolukkaa tai karpaloa. Halusimme kuitenkin käyttää jotain marjaa, joka ei ole vielä päässyt suuresti loistamaan – karviainen! Kirpeä, mutta makea marja, jonka voi löytää suurimmasta osasta vanhoista suomalaisista kotipuutarhoista. 

Mead ja ruoka

Hunajaviinejä voi nauttia rypäleviinien tapaan. Puolikuiva marjapohjainen mead sopii hyvin mausteisten ruokien, juustolautasen, pastan, kevyiden ruokien, raikkaiden salaattien tai cocktail-palojen kanssa. Makeammat hunajaviinit sopii hyvin jälkiruokajuomaksi. Lepolan Meadit lakka ja kupliva karviainen ovat puolikuivia. Molemmat Lepolan Meadit tulisi tarjoilla jääkaappikylminä valkoviinilasista. 

Mead tyypit

Melomel: valmistuksessa on käytetty hedelmä-/marjamehua

Pyment: valmistuksessa on käytetty rypälemehua 

Cyser: omenamehunn tehty mead

Metheglin: valmistuksessa on käytetty yrttejä ja/tai mausteita

Hippocras: pyment (rypälemehu mead), jonka valmistuksessa on käytetty yrttejä ja/tai mausteita 

Braggot: hunaja-ale juoma, jonka valmistuksessa on käytetty hunajaa ja viljaa

Meadin valmistus pähkinänkuoressa

Prosessi alkaa mehiläisten hyvästä hoidosta. Kun hunaja on valmista ja kerätty pesistä, siihen lisätään vesi. Tätä seosta kutsutaan englanninkielisellä sanalla “must”. Tässä vaiheessa voidaan lisätä mausteet, esimerkiksi kuusenkerkät, kaneli, marjamehu jne. Tämän jälkeen seokseen lisätään hiiva ja siirretään käymistankkeihin. Käymisprosessi kestään 2-4 viikkoa. Käymisen jälkeen viini poistetaan hiivan päältä ja siirretään kypsytysastiaan. Kypsytyksen aikana tuotteeseen syntyy moniulotteisempia ominaisuuksia. Kypsytys kestää 3-6 kuukautta (tai kauemminkin), jonka jälkeen viini on valmista pullotettavaksi! Pidempi kypsytysaika tuottaa kehittyneempiä ominaisuuksia tuotteeseen. Hunajaviiniä voi säilyttää jopa 20 vuotta kellarimaisissa olosuhteissa. 

Cheers!